Pārtikas testēšanas nodaļa

Mikrobioloģiskā testēšana

Baktērijas parādījās uz zemes pirms apmēram 3,5 miljardiem gadu. Kopš tā laika baktēriju pasaules evolūcija, vielmaiņas reakciju diferenciācija un īpašu barošanās un enerģijas saņemšanas veidu attīstība ir palīdzējusi baktērijām iekarot visas vides. Baktērijas ir būtiska mūsu pasaules daļa un veic daudzas noderīgas funkcijas, bet tās var būt arī kaitīgas. Patogēni ir cēlonis daudzām cilvēku, dzīvnieku un augu slimībām. Kaut gan daudzas slimības tiek nodotas no cilvēka cilvēkam vai no dzīvniekiem cilvēkiem, tikai dažas tiek nodotas ar pārtiku. Visbiežāk sastopama pārtikas saindēšanās, ko izraisa inficēšanās ar mikroorganismiem vai to toksīniem. Nodrošināt saražoto produktu kvalitāti un drošību ir katra pārtikas ražotāja atbildība.

 

Esošie pārtikas tiesību akti, kas piemērojami visā pārtikas ķēdē, ir veidoti, lai riska faktorus, tostarp mikrobioloģisko apdraudējumu, saglabātu iespējami minimālus, tādēļ mikrobioloģiskās analīzes ir neatņemama pārtikas drošības vadības daļa un ietver mikrobioloģisko paraugu testēšanu, lai pārraudzītu pašreizējo situāciju, analizētu tendences un noteiktu iespējamos draudus.

 

Mūsu mikrobioloģiskās laboratorijas piedāvā pārtikas produktu mikrobioloģisko testēšanu, lai apstiprinātu pārtikas nekaitīgumu, ieskaitot mikroorganismu noteikšanu, un higiēnas rādītāju noteikšanu, izmantojot atbilstošas standarta testēšanas metodes (ISO, EN), jaunāko aprīkojumu un testus mikrobioloģiskā piesārņojuma noteikšanai visā ražošanas procesā. Mēs izmantojam ne tikai klasiskās metodes, bet arī metodes, kas balstās uz polimerāzes ķēdes reakciju (PCR). Laboratorija nodrošina rezultātu kvalitāti, standartizējot analītiskās procedūras saskaņā ar pārskatīto starptautisko standartu EN ISO 7218: 2007 / A1: 2013 “Pārtikas un dzīvnieku barības mikrobioloģija. Vispārīgās prasības un norādījumi  mikrobioloģiskajiem izmeklējumiem.”, iegūstot uzticamus un reproducējamus analīžu rezultātus.    Mūsu piedāvājums veikt mikrobioloģiskās analīzes ietver arī patogēno mikroorganismu klātbūtnes un daudzuma noteikšanu gan pārtikā, gan dzīvnieku barībā.

 

Mēs veicam arī ražošanas vides tīrības testus: ražošanas zonu, darbinieku roku un drēbju analīzi. Mēs ņemam paraugus no virsmas saskaņā ar PN ISO 18593: 2005, izmantojot tamponus vai kontaktplāksnes. Vides monitorings ietver arī gaisa paraugu ņemšanu.