AKRILAMĪDS – VAI IR VĒRTS NO TĀ BAIDĪTIES?

Akrilamīds ir organiska ķīmiska viela, kas ir ieguvusi lielu uzmanību saistībā ar bažām par tā potenciālo kancerogēno ietekmi uz cilvēka veselību. Tā ir viela, kuras klātbūtne pārtikā rada arvien lielākas bažas. Tāpēc šajā rakstā mēs sīkāk apskatīsim šo jautājumu, aplūkojot juridiskos regulējumus, pārtikas sastāvdaļu izcelsmi, ražotāju veiktos pasākumus, lai minimizētu tā klātbūtni produktos, kā arī veselības sekas, ko rada tā patēriņš kopā ar pārtiku.

Akrilamīds rodas ķīmiskas reakcijas rezultātā starp reducējošajiem cukuriem un asparagīnu, termiskās apstrādes laikā augstās temperatūrās (virs 120 °C) un ierobežotā mitrumā. Akrilamīds var būt sastopams pārtikas produktos dažādās koncentrācijās. Tā daudzums var būt īpaši augsts pārstrādātos produktos, piemēram, frī kartupeļos vai čipsos. Tomēr akrilamīda līmeņi var būt būtiski atšķirīgi atkarībā no pārtikas sagatavošanas veida un termiskās apstrādes. Produkti ar augstu cietes un cukura saturu, piemēram, kartupeļi, maize un cepumi, ir īpaši pakļauti šīs vielas veidošanās riskam gatavošanas, cepšanas vai grilēšanas laikā. Attiecībā uz kafiju akrilamīds veidojas kafijas pupiņu grauzdēšanas procesā.

Eiropas Savienība 2018. gadā ieviesa stingrus noteikumus par akrilamīda satura pārtikā. Šie regulējumi prasa no ražotājiem uzraudzīt un ierobežot akrilamīda līmeni pārtikas produktos, īpaši grupās, kuras ir visvairāk pakļautas šīs vielas veidošanās riskam (kartupeļi, maize, konditorejas izstrādājumi, kafija). Šī likumdošana ir paredzēta sabiedrības veselības aizsardzībai, samazinot risku saskarei ar akrilamīdu. Detalizētie noteikumi ir atrodami Komisijas Regulā (ES) 2017/2158, kas pieņemta 2017. gada 20. novembrī, ar grozījumiem.

Pārtikas ražotāji veic dažādus pasākumus, lai samazinātu akrilamīda klātbūtni savos produktos. Teik ieviestas tehnoloģiskās inovācijas, samazinot, piemēram, termiskās apstrādes temperatūru un laiku. Tiek arī izmantotas īpašas tehnoloģijas un piedevas, kas var samazināt akrilamīda veidošanās risku termiskās apstrādes procesā.

Eiropas Pārtikas drošības iestāde (EFSA) un Pasaules Veselības organizācija (PVO) veiktie pētījumi un atzinumi ir būtiski, lai saprastu akrilamīda klātbūtnes pārtikā problēmu un izstrādātu atbilstošas riska pārvaldības stratēģijas.

EFSA regulāri veic riska novērtējumus saistībā ar akrilamīda klātbūtni pārtikā, analizējot pieejamos zinātniskos datus par tā toksicitāti un ietekmi uz cilvēka veselību. Vienā no ziņojumiem secināts, ka akrilamīds ir potenciāls kancerogēns faktors cilvēkiem, kādēļ jāveic pasākumi, lai samazinātu tā klātbūtni pārtikā.

Savukārt PVO, kā globāla organizācija, kas atbild par sabiedrības veselības veicināšanu, savos ziņojumos un ieteikumos par akrilamīdu pārtikā koncentrējas uz tā monitorēšanu un sabiedrības izglītošanu, lai minimizētu ar šo vielu saistīto risku. Organizācija uzsvēra tehnoloģisko procesu kontroles nepieciešamību pārtikas rūpniecībā un patērētāju izglītošanu par veselību.

EFSA un PVO ziņojumi un atzinumi kalpo par pamatu politiķiem un pārtikas ražotājiem, lai veiktu pasākumus sabiedrības veselības aizsardzībai. Zinātniskie pētījumi un ieteikumi kalpo kā reference, lai izveidotu likumdošanu, izstrādātu ražošanas stratēģijas un informētu sabiedrību par akrilamīda pārtikā radītajiem riskiem.

Akrilamīda klātbūtne pārtikā raisa bažas saistībā ar potenciāliem veselības riskiem, tāpēc juridiskie regulējumi, ražotāju pasākumi un sabiedrības informētība par šo problēmu ir svarīgi, lai minimizētu tās klātbūtni. Pētījumi par akrilamīda ietekmi uz cilvēka veselību joprojām turpinās, un,iegūstot jaunu informāciju, papildu profilaktiskie pasākumi var būt nepieciešami. Tomēr, ierobežojot apstrādātu pārtikas produktu patēriņu un dodot priekšroku svaigiem, dabīgiem produktiem, var palīdzēt samazināt jūsu saskari ar akrilamīdu.

Sazinieties ar mums, lai saņemtu visatbilstošāko piedāvājumu Jūsu produktu testēšanai uz akrilamīdu!

Sazināties ar mums

Kontaktinformācija

J.S. Hamilton Baltic SIA

Adrese:
Mazā Rencēnu iela 12 Rīga, LV-1073, LATVIJA

Tālr.: 
+371 66103389
+371 27087073

E-pasts:
riga@jsh-group.com

Darba laiks: 
P. O. T. C. Pk. 8:30 – 17:00
Sestdienās, svētdienās un svētku dienās – paraugu nodošana pēc iepriekšējas vienošanās

Kādu testu vēlaties veikt?

Uzņēmuma nosaukums

E-pasta adrese

Kontakttālrunis

Jūsu ziņojums